Geen chocola in 2020?

Niet alleen in Nederland zijn we gek op chocola, maar over de hele wereld. Het aantal chocoliefhebbers blijft zelfs zo enorm stijgen, dat de vraag blijft toenemen. De chocoladeproducenten kunnen hier met de huidige productiecapaciteiten niet aan voldoen. Dat betekent dat als er niets gebeurt, we in 2020 zonder chocolade zouden zitten. Dit voorspelt chocoladeleverancier Barry Callebaut.

Uit de cijfers van de leverancier blijkt dat zij in 2013 1,7 miljoen ton aan chocola hebben verkocht. Het jaar daarvoor lag dit percentage maarliefst 11,8% lager. De groeiende vraag komt vooral uit Azië.

Meerdere oorzaken

Het probleem van vraag en aanbod is niet de enige oorzaak van de bedreiging. Boeren verbouwen liever rubber of palmolie, omdat ze hier meer geld aan kunnen verdienen dan aan het verbouwen van chocola. Daarnaast speelt ook de klimaatverandering een rol.

Red de chocola!

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we straks zonder chocola zitten. Daarom hebben Nestlé en Mars, twee marktleiders op het gebied van de chocoladeproductie, een rampenplan opgesteld. Door gebruik te maken van nieuwe productiemethoden, kan de productie worden opgevoerd. Dit zou de boeren moeten stimuleren om minder met schadelijke bestrijdingsmiddelen te gaan werken. Het gevolg daarvan is dat de gebruikte bodem minder snel uitgeput raakt. Dit zal de kwaliteit van de chocola weer ten goede komen.

Voorlopig nog even genieten

Wij leven graag in het moment, blijven positief en maken ons voorlopig nog geen zorgen. Wij genieten liever van de chocola die we nu hebben. Wil jij dat ook? Kom dan eens naar Cacao van jou. Je leert dan niet alleen hoe je zelf chocola kunt maken, maar ook nog eens hoe deze chocola het lekkerst wordt. Bekijk hiervoor het overzicht van onze workshops.

× Chat met Walter via Whatsapp