Word je echt blij van chocola?

Eerder vertelden we al dat chocola gezonder kan zijn dan fruit. Toch zou chocola nog meer voordelen bieden. Het zou bijvoorbeeld het beste middel zijn tegen liefdesverdriet, want het maakt je blij en gelukkig. Benieuwd of het echt waar is? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Chocola ontleed

Wanneer we kijken naar de stoffen die in chocola zitten, dan komen we twee typen tegen die voor dit onderwerp interessant zijn: tryptofaan en fenylethylalanine.

Tryptofaan en serotonine

Tryptofaan is een eiwit dat vooral voorkomt in melk, kaas, vlees, kip, schaal- en schelpdieren. Van het eiwit wordt serotonine gemaakt. Serotonine zorgt ervoor dat je je goed gaat voelen. Dat uit zich niet alleen in een beter humeur, maar ook in het beter bewegen van de darmen, een beter functionerend geheugen en een tevreden gevoel.

Wanneer het donker wordt, zet je lichaam serotonine om in melanine. Daarvan word je slaperig, dus het bevordert ook nog een goede nachtrust.

Gevolgen van een tekort aan serotonine
Een tekort aan serotonine zorgt ervoor dat je sneller hoofdpijn krijgt en meer behoefte hebt aan zoetigheid. Dit kan zelfs leiden tot vreetbuien. Door een gebrek aan serotonine kun je ook depressieve gevoelens ontwikkelen. Hierdoor kunnen we dus stellen dat je in ieder geval blij wordt van serotonine. Maar hoe zit dat nu met chocola?

Tryptofaan in chocola
Hoewel tryptofaan ook in chocola zit, is dit waarschijnlijk te weinig voor de productie van serotonine. Wanneer je het combineert met één van de eerder genoemde voedingsproducten, kun je de natuurlijke aanmaak wel bevorderen. Houd er wel rekening mee dat je niet uitsluitend deze producten moet nuttigen (een goede variatie in je voeding is natuurlijk ook belangrijk) om serotonine aan te maken. Je lichaam heeft hiervoor ook vitaminen en mineralen nodig.

Fenylethylalanine en endorfine

In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart. Bij chocola gaat het vaak net iets sneller, doordat dit niet alleen uit suikers bestaat, maar ook uit vetten. Je krijgt hierdoor dus eigenlijk een “dubbele dosis”, waardoor het gevoel sneller wordt aangewakkerd.

Naast fenylethylalanine en tryptofaan zitten er nog meer goede stoffen in chocola, zoals magnesium. Dit werkt ontspannend.

Een psychologisch onderzoek

Dat geluksgevoel zit ook een beetje tussen onze oren. We associëren chocola namelijk met mooie herinneringen. Denk bijvoorbeeld aan de chocolaatjes die je als beloning kreeg toen je klein was, of aan de chocoladeletters die je kreeg als de Sint in het land was. Dan hebben we het nog niet eens over die lekkere kerstkransjes die stiekem uit de kerstboom werden geplukt. Door deze positieve associatie, kunnen we een gelukkig gevoel oproepen bij het eten van chocola wanneer we verdrietig zijn. Dit draag er aan bij dat we ons sneller weer vrolijker voelen.

Het geluksgevoel zou ook ontstaan doordat het chocola smelt op de tong, omdat dit als sensueel wordt ervaren.

Een verslavend geluksgevoel?

Dat chocola verslavend zou werken is te verwaarlozen. Hoewel er verschillende stoffen in cacao zitten die werken als een drug (cafeïne, anandamine, theobromine en een variant van amfetamine), zijn deze slechts in minimale hoeveelheden aanwezig. Dit heeft daarom geen verslavende werking.

Je wordt dus zeker wel blij van chocola! Houd alleen wel in gedachten dat dit een tijdelijke werking is op het lichaam en dat het geen problemen oplost. Het is dus geen ‘chocolate therapy’.

Zin om blij te worden?

Heb je trek gekregen in een lekkere dosis chocola? Kom dan eens de workshop ‘Koken met chocola’ bij ons volgen, of kies uit één van onze vele andere leuke chocolade workshops.

× Chat met Walter via Whatsapp